Všeobecná diskuse o BAHNu

Vše co se týká simulačního programu BAHN

Moderátoři: malý fotograf, vikijous

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Pan Nikdo » úte led 06, 2015 22:17:10

T_D: Co máš zač teď (ideálně přesná konfigurace) a co budeš mít pak (totéž)?
Nechceš pouvažovat o nějakém tom větrákovém chladiči? Notepal U3 plus, co osobně považuji za nejlepší, stojí nějakých 900 a svou práci dělá skvěle.
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_D » úte led 06, 2015 21:11:18

Pan_Nikdo: a proto tu svojí vykopávku pravidelně podkládám knížkou :D Ale děkuju za radu. Ntb objednán, zítra vyzvedávám.
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Pan Nikdo » ned led 04, 2015 21:10:02

Jáááá! Jáááááááá!!!! :-D
W 8.1 (důležité, NIKDY nejdi do W 8, ale do W 8.1), ×64 a v pohodě. Žádný problém jsem nezaznamenal, a to používám výhradně 4kovou verzi. Pokud teda nepočítám problémy přímo v ní, co vzniky nejspíš implementací nového formátu sítě, snad autor opraví.
Nový ntb hodně schvaluji. Pokud mohu, měl bych pár doporučení: Hledej ntb podle parametrů, co nejdou snadno změnit. Na OS se například můžeš zcela vykašlat. Přeinstaloval jde vždycky. Doporučil bych minimálně 2jádro s HT od Intelu, či 4jádro od AMD. Koukej taky na podporu od výrobce. Dobrý je alepsoň fullHD displej. Menší rozlišení fakt nemá moc smysl. Věci jako RAM a HDD neřeš. Můžeš upgradovat. Při upgradu RAM hledej ty, co mají nejmenší CL časování. Co se týče HDD, tak velmi doporučuji mít tam aspoň 2 pozice. Pokud tam je jediná, jde vyndat mechaniku a do rámečku tam dát další disk. Jako systémový je nejlepší SSD. Rozdíl tam je fakt velkej.
Vždycky taky doporučuji chladič pod ntb. Polovodiče vlivem tepla degradují. A ntb mají vždycky debilně řešený chlazení. Navrhuji vždycky řešení položit ntb na 3-větrákový chladič bez spodního krytu. Pak se to chladí pěkně.
A ano, přehřívání je jeden z hlavních důvodů, proč to odejde. Proto je dobrý tomu věnovat pozornost. Ntb není rohlík za 2 koruny ale zařízení za 20 000 (pokud chceme nějaký alespoň trochu slušný).
A co se týče BAHNu, tak i on dokáže dát procesoru zabrat, jak jsem zjistil.
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_D » ned led 04, 2015 19:55:08

Má někdo zkušenosti s provozem BAHNu na Windows 8? Rád bych si pořídil novější ntb a bojím se, abych nekoupil zajíce v pytli (co se provozu BAHNu týče).
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Zemi » sob pro 27, 2014 13:03:04

Včera vyšla čeština pro verze 3.88r2 a 4.00b4.
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Pan Nikdo » pon kvě 12, 2014 19:41:41

T_m: Díky, tak už jsem tady. Konečně. :-)
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » pon kvě 12, 2014 15:43:08

Nikdo píše:Jj, je. Mám ho sem napsat? Stejně pochybuju, že mi někdo bude psát a jestli ho někdo použije na nějaký spam, tak google je v jeho filtrování dobrej, navíc vytváření filtrů mi taky není cizí…
napiš mi ho do SZ jestli můžeš nebo ještě lépe na mykl.tom@takygůgl ,+ uživatelské jméno, jaké chceš, já tě tam registruju sám, to se snad večer podaří ...
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » pon kvě 12, 2014 13:53:52

Jj, je. Mám ho sem napsat? Stejně pochybuju, že mi někdo bude psát a jestli ho někdo použije na nějaký spam, tak google je v jeho filtrování dobrej, navíc vytváření filtrů mi taky není cizí…
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » pon kvě 12, 2014 11:57:48

Nikdo píše:Tak jsem se právě pokusil registrovat, a „Zadaná e-mailová adresa je zabanovaná a nelze ji použít.“. Ale i tak díky za snahu. :-)
Tak to už fakt nevím :hovno: :hovno: :hovno:
Jedná se o @gmail.com ?
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » pon kvě 12, 2014 06:23:08

Tak jsem se právě pokusil registrovat, a „Zadaná e-mailová adresa je zabanovaná a nelze ji použít.“. Ale i tak díky za snahu. :-)
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Dispecer » ned kvě 11, 2014 23:55:40

T_m píše:
Nikdo píše:Do zmíněného topicu bych rád napsal, ale nemůžu, protože nejsem registrovaný… A abych se mohl registrovat, potřebuji odblokovat gmail, o což si můžu napsat (doufám, že ne jen) tam. Hezké…

Na vědomost se dává, že jsem konečně přišel na to jak odblokovat gmail :-)

A podarilo sa? :)
Uživatelský avatar
Dispecer
Člen fóra
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát pro 01, 2006 23:15:15
Bydliště: Košice (Slovakia)

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » ned kvě 11, 2014 21:08:47

Nikdo píše:Do zmíněného topicu bych rád napsal, ale nemůžu, protože nejsem registrovaný… A abych se mohl registrovat, potřebuji odblokovat gmail, o což si můžu napsat (doufám, že ne jen) tam. Hezké…

Na vědomost se dává, že jsem konečně přišel na to jak odblokovat gmail :-)
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » úte bře 25, 2014 21:07:10

Do zmíněného topicu bych rád napsal, ale nemůžu, protože nejsem registrovaný… A abych se mohl registrovat, potřebuji odblokovat gmail, o což si můžu napsat (doufám, že ne jen) tam. Hezké…
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod 15Tr » ned bře 16, 2014 21:33:11

Ahoj,

stavím si ve verzi Bahn 4.00 železniční síť ČR a postavil jsem si kolejiště stanice Praha hl.n. přesně podle skutečnosti. Ovšem zkouším zde udělat signalizaci, a vyvstávají mi docela velké problémy.

Hodlám si určit nástupiště a kolej, na které mají jednotlivé vlakové linky vždy přijíždět. Takže si chci pomocí výhybek udělat pevné vlakové cesty, které se nebudou měnit. Ovšem počítám s tím, že bude docházet ke konfliktům mezi jednotlivými linkami, třeba v případě zpoždění. Proto bych prosil o radu:

Existuje nějaká možnost v případě, pokud je daná vlaková cesta pro jednu linku pevně daná a je na nějakém úseku momentálně obsazená, pro konkrétní linku na vjezdovém návěstidle postavit červenou a pro jiné (pokud mají jinou vlakovou cestu) zelenou?

Vím, že něco podobného existuje v Bahnu 3.88, ale ten nepoužívám, protože mi vyhovuje měřítko 128 prvků/km.

Němčinu moc neovládám (nápověda pro Bahn 4.00 je jen v němčině), takže sám to přelouskat nemůžu.
15Tr
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: pát bře 07, 2014 22:41:03

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » pon bře 03, 2014 22:03:07

Myslím, že poslední diskuze o mailech by se hodila přesunout, protože s BAHNem už nemá nic společného. (Ale aspoň to tu žije) :)

O blokaci se píše zde: viewtopic.php?f=9&t=242
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » pon bře 03, 2014 00:56:02

T_m: JJ, všiml jsem si, ale psal jsem přímo tobě, protože jsi tu byl aktivní…
Díky. :-)
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » pon bře 03, 2014 00:50:02

Nikdo píše:OK. Šlo by vzkázat kolegovy, aby odbanoval Gmail? Nevím, jestli odtam chodil spam nebo tak, přijde mi to nepravděpodobné, vzhledem k tomu, jak to Google má udělané. Doopravdy si nechci zakládat další mail. Nemám je jinde totiž. :-)
Tím někým dalším myslíš někoho konkrétního, nebo obecně? Protože pokud obecně, tak jsem tady asi skončil…
Myslím tím, že kolegu poprosím, aby odbanoval gmail. Jinak adminů je tu více.
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » pon bře 03, 2014 00:40:52

OK. Šlo by vzkázat kolegovy, aby odbanoval Gmail? Nevím, jestli odtam chodil spam nebo tak, přijde mi to nepravděpodobné, vzhledem k tomu, jak to Google má udělané. Doopravdy si nechci zakládat další mail. Nemám je jinde totiž. :-)
Tím někým dalším myslíš někoho konkrétního, nebo obecně? Protože pokud obecně, tak jsem tady asi skončil…
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » pon bře 03, 2014 00:30:42

Nikdo píše:Spam je zlo… Taky ho nesnášim. Pořád mi chtějí vnutit půjčky. :-D
Problém je, že nemohu projít celým registračním procesem. Jako jméno jsem si chtěl dát Pan Nikdo (povýšil jsem. :-D ), a pak svůj mail, co používám při různých registracích. U něj mi to napíše červeně „Zadaná e-mailová adresa je zabanovaná a nelze ji použít.“
Není blokovaná celá doména Gmailu? (Jen nápad, blbej, já vim.)
Jo, tak to bude ten problém, kolega to hlásil, že jí celou zabanoval. Ale já tohle odbanovat neumím, tak to nechám na dalšího, kdo ti s tím pomůže.
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » ned bře 02, 2014 23:58:32

Spam je zlo… Taky ho nesnášim. Pořád mi chtějí vnutit půjčky. :-D
Problém je, že nemohu projít celým registračním procesem. Jako jméno jsem si chtěl dát Pan Nikdo (povýšil jsem. :-D ), a pak svůj mail, co používám při různých registracích. U něj mi to napíše červeně „Zadaná e-mailová adresa je zabanovaná a nelze ji použít.“
Není blokovaná celá doména Gmailu? (Jen nápad, blbej, já vim.)
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » ned bře 02, 2014 23:47:01

Ano jsem jedním s adminů. Blokování je bohužel důsledkem strašlivého spamu, takže když se registruješ a sem napíšeš uživatleské jméno, tak tě schválíme. Je ale docela zvláštní, že podle nastavení by sem nikdo registrovaný psát neměl ...
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » ned bře 02, 2014 23:43:06

T_m: Velmi jednoduše. Jak to tak obvykle bývá…
Stačilo v nastavení smazat cestu k log souboru, kam se jako mají ukládat. BAHN si tam pak doplnil cestu k souboru nt3, který právě testuji, a už to jede. Docela dost dobrý nástroj, tyhle log body. S nima měření nebude vypadat tak, že „nasednu“ na nějakou linku a projedu sítí, ale nastavím, co vše se bude měřit, kde, atd., a spustím ve zrychleném čase. A když se něco posere…znova. :-) Jako že na to se mohu spolehnout.

Anyway. Měl bych další dotaz. T_m, ty tu jsi prý admin. Chtěl bych se zeptat, proč je můj mail blokovaný (nechci veřejně psát jaký, můžu tě kontaktovat někde jinde?). Je to docela zvláštní, protože jsem se sem neregistroval nikdy. Jen jsem jednou znanechal komentář, stejně jako to dělám teď, tzn. bez mailu.
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » ned bře 02, 2014 22:54:59

Nikdo píše:Edit: Problém s log body vyřešen.

A jak, jestli můžeme vědět?
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » ned bře 02, 2014 22:53:05

Edit: Problém s log body vyřešen.
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » ned bře 02, 2014 22:38:19

michal90: Jj, návod dobrej. Jen problém nastal, když mi BAHN oznámil, že nemůže vytvořit log soubor. Zkusil jsem soubor sítě přesunout do jiné složky, a nic. Zkusil jsem ho vytvořit ručně, aby ho jen přepsal, a taky nic. Tak nevím. Práva k zápisu samozřejmě mám, názvem to není, to jsem taky zkoušel. Používám verzi 4.00 beta 2. Hádám, že tohle byl asi ten důvod, proč jsem log body nepoužíval. Když jsem to zkoušel ještě na minulém ntb pod W7, tak to byl stejný problém.

Btw, co moje myšlenka na zlepšení BAHNu?
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » čtv úno 27, 2014 19:40:39

michal90 píše:
Nikdo píše:Všiml jsem si ale, že se tam dají dát jakési log body. Už několikrát jsem to testoval, a nikdy to nic neudělalo. Díval jsem se na nápovědu, a…nenapověděla. K čemu je to dobrý?


Takhle nějak Logbod funguje:
1. Umístíš Logbod na trať.
2. Zmáčkneš F11.
Teď Bahn automaticky vytvoří do adresáře se sítí soubor bahn_00.log. Do toho souboru Bahn zapíše časy průjezdů všech vlaků (těch co projedou Logbodem v platném směru), jejich aktualní a kmenovou linku, pořadí, typ, rychlost a já nevím co ještě. Když zmáčkneš F11 podruhé ukládání se skončí. Pokud bys zmáčknul F11 potřetí bude se ukládat do nového souboru bahn_01.log.

Pokud by bylo Logbodů víc, tak na konci řádku ve výpisu v tom souboru je název toho Logbodu, podle toho poznáš kterým se projelo.

Je to dobré třeba k ověření provozu, uložís si takhle do toho souboru celý den a pak si přečteš jestli tam projelo co mělo a kdy mělo.

Snad to takhle stačí.


Zde http://bahn.dopravni.net/?p=2861 krátký článek o práci s Logbody.
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned úno 23, 2014 20:10:19

Nikdo píše:Všiml jsem si ale, že se tam dají dát jakési log body. Už několikrát jsem to testoval, a nikdy to nic neudělalo. Díval jsem se na nápovědu, a…nenapověděla. K čemu je to dobrý?


Takhle nějak Logbod funguje:
1. Umístíš Logbod na trať.
2. Zmáčkneš F11.
Teď Bahn automaticky vytvoří do adresáře se sítí soubor bahn_00.log. Do toho souboru Bahn zapíše časy průjezdů všech vlaků (těch co projedou Logbodem v platném směru), jejich aktualní a kmenovou linku, pořadí, typ, rychlost a já nevím co ještě. Když zmáčkneš F11 podruhé ukládání se skončí. Pokud bys zmáčknul F11 potřetí bude se ukládat do nového souboru bahn_01.log.

Pokud by bylo Logbodů víc, tak na konci řádku ve výpisu v tom souboru je název toho Logbodu, podle toho poznáš kterým se projelo.

Je to dobré třeba k ověření provozu, uložís si takhle do toho souboru celý den a pak si přečteš jestli tam projelo co mělo a kdy mělo.

Snad to takhle stačí.
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Nikdo » ned úno 23, 2014 16:29:02

Program není složitý, ale jeho ovládání je těžkopádné. Pokud začínám nahazovat nějakou linku, co má třeba 20 vozů, tak každý zvlášť musím vytvořit a nastavit mu parametry. A co kdyby těch vozů bylo třeba 200 na více linkách? Chybí mi zde nějaká možnost importu Něco jako že bych si udělal Excelovou tabulku, kde bych měl všechny ty vozy, a tam to jde podstatně rychleji, se všemi parametry posle nějaké normy, kterou bych znal (např. 1. sloupec je linka, 2. je kurz (pořadí), 3. je kmenové depo, atd.), a pak jednoduše importoval do souboru sítě. A je mi jedno jak, klidně si ho otevřu v hexadec editoru a nakopíruji to tam. Pořád je to podstatně rychlejší, než to tam zadávat vůz po vozu, jako otrok. Mravenčí práce… Což je problém, co zrovna teď mám, nahazuji provoz na síť, a data o vozech mám právě v tom Excelu. Protože jak jinak vypočítat výjezdy a zátahy, aby to bylo tak, jak chci? Aby tam fungoval kurzový sled, výjezdy by byly přesně v mezičasech vozů, co už na lince jsou, atd… Docela mě překvapuje, že jsem na tohle nikde nenašel nějaký program, mimochodem. Takže mi nezbývá nic jiného, než si napsat vlastní, podle svých algoritmů.
Tvorba sítě je taky zbytečně zdlouhavá. Není komplikovaná, to ne, je až moc jednoduchá. Prvek za prvkem… Jo, jenže po dni práce je hotovo tak málo, že to je až smutné. Proč to nemůže být trochu…abstraktněji? Jednou jsem sem už něco podobného psal, bylo to ale asi moc dlouhé na to, aby to někdo četl: je to způsob, jak rychle postavit i rozsáhlé sítě. V podstatě jako vektorová grafika. Ze začátku si vyberu, kolika kolejová trať to bude, v případě nejpoužívané, 2, bude možnost, jestli se jezdí vpravo nebo vlevo, a pak v podstatě budu kreslit linie v síti. Přidávat křižovatky tak, že budou reprezentovány pouze bodem. Vygenerování bude probíhat vlastní stavbou, kterou komp zvládne daleko rychleji, než já. Postaví i kompletní křižovatky, včetně křížení a výhybek, s možností přidat k nim i rychlostníky do předdefinované vzdálenosti od křížení. Pak bych se na to koukl, případně si detailně upravil nějakou tu křižovatku, a to je vše. Síť postavená. Smyčky, tratě, všechno. Zastávky je pak možné dodat ručně, ideálně klikáním na tu „vektorovou“ mapu. Jediným kliknutím se tam umístí značka, že tam bude zastávka a při stavbě se použije můj předdefinovaný typ. Takže zastávka s nastavením pro kolik vlaků, a vedle s označníkem a nástupištěm.
Bahn by se tím posunul na další level. Práce by byla urychlená v bodech, kde není nutné se zdržovat. Zdlouhavost, ten zbytečný druh, to je to…
Psalo se tu, aby se tu sjednotily požadavky na program. Tohle je můj. Nadále bych snad jen dodal, že by bylo fajn vyvíjet už pouze verzi 4.*, protože 8 směrů je poměrně překonaných. 16 dává větší svobodu. Ano, je to komplikovanější, ale co… Vypadá to dobře, mapy se s tím obkreslují taky daleko líp. A pro nějaké úhly, například když vlak jede směrem ↑, +- 22,5°, tak horní pohled se použije pouze pro směr ↑, ale pro ty +- 22,5°se už používá boční. Věrohodněji by vypadalo, kdyby to byla kombinace bočního a horního.
Detail: při počítání výjezdů a zátahů je vždycky nutné změřit různé úseky. Časy. Bylo by dobré integrovat nějakou funkci, kde bych pouze naklikal body (křížení), kudy to pojede, a ono by mi to ty časy pak vypsalo. Ale to je detail, přece jen, občas se rád jen tak „projedu“ nějakou svou šalinou, co je podstatně delší, než to, co na linku doopravdy dám, a naměřím si to ručně. Všiml jsem si ale, že se tam dají dát jakési log body. Už několikrát jsem to testoval, a nikdy to nic neudělalo. Díval jsem se na nápovědu, a…nenapověděla. K čemu je to dobrý? Myslel jsem, že bych to použil při tom časovém měření.
Svoje nápady bych autorovi zaslal, ale neumím německy a netroufám si na angličtinu. :-D
Zajímalo by mě, co si o mých nápadech myslíte? Je to tak scestné, že mám raději BAHN přestat používat? Nebo by to s nějakým tím upřesněním bylo snad i použitelné?
Nikdo
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » pát úno 21, 2014 19:49:46

Ještě před rumcajsovou odpovědí jsem chtěl napsat něco podobného. Pro mě program též není nijak složitý, to spíš lidi čím dál tím více preferují jednoduché věci.

Program není složitý, ano nové věci se člověk musí učit (například řešení signalizací), ale je to prostě náročný koníček. Když si budu chtít postavit svoji skutečnou modelovou železnici, taky se budu muset učit komplikované věci apod.

Lidi jsou čím dál tím lenivější. Podívejte se jak jsou populární 2D hry pro chytré mobily, které nevyžadují téměř žádnou inteligenci. Navíc v době, kdy to v BAHN komunitě žilo, jsme byli o dost mladší, a většinou jsme měli méně povinností, a tudíž více času na tvoření.

Naopak pro uživatelské ježdění v hotových sítích, je myslím program daleko dále než před deseti lety (už jen například flotila vozů, grafika zoom2, otevírací dveře), takže možná je to v propagaci. Třeba taková síť Berlína a okolí 1989 je krása co se týče krajiny a dá se v ní projíždět celé hodiny, a pak to třeba někoho nadchne, a bude chtít postavit něco podobného.

A osobně si nedokážu představit, jak ovládání výrazně zjednodušit (ano, jako programátor na tohle můžu mít trochu zkreslený názor)
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod rumcajs » úte úno 18, 2014 08:35:16

Program opravdu není složitý, já osobně bych si dokázal představit i podmínku pro rozpojování vozů (když signál A=1 rozpoj). Spíš co si myslím, že programu chybí, je klikací ovládání. 99% uživatelů windows je navyklých vzat do pracek myš a jen klikat. Kdyby se ovládání upravilo do smyslu, že vytvořím návěstidlo a mám seznam signalizací, kde si myší naklikám funkci a nejlépe si ju vyzkušam.

Na druhou stranu se i zde (s prominutím) promítá postupná degenerace lidí. Čím jednoduchší, tím lépe. Hlavně si nenamáhat hlavu! Osobně mám zkušenost, kdy pro babu se dvěma SŠ a jednou VŠ byl nepřekonatelný problém zapsat v programu do jediného políčka šest číslic (první dvojčíslí měl traktor na blatníku, druhé dvojčíslí bylo na vlešce a třetí dvojčíslí ji hlásil řidič). Prostě myš v prackách, v hlavě vygumováno a konečná. Ale to jen tak na okraj ...

Pokud autor se cítí přehlcen svým vlastním program, pak jej jako programátor zcela chápu. Nesčetně krát se mi stalo, že jsem měl program již tak objemný, že jsem jej sám přestal chápat. Kapacita mé osobní RAM už to nedávala :-) Pak již nebylo daleko ke stavu, kdy jsem jednu chybu opravil dvěma chybama, nebo vytvořil již existující funkci. A stačilo málo, aby počítač letěl z Windows :-D

Dopřejme autorovi krátkou dovolenou na urovnání myšlenek a místo hučení do vrby spíš ujednoťme své názory a požadavky a zkusme autorovi předat ucelený návrh na další směr. Haf sem, haf tam víte hovno co kerý čokl po vás chce (eli nohavicu nebo celu ruku).
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Další

Zpět na BAHN

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník