BAHN 4.0

Vše co se týká simulačního programu BAHN

Moderátoři: malý fotograf, vikijous

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Pan Nikdo » úte pro 30, 2014 20:59:09

Bahník: Super, díky moc. Btw, nedá mi to nezeptat, nechtěl bys mi přeposlat některé moje návrhy na zlepšení? Napsal bych ti je sem…
Ne, že bych si nějak věřil, ale myslím, že mám nějaké docela fajn nápady, jeden byl i podpořen komunitou, takže proč ne…
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Bahník » úte pro 30, 2014 18:03:13

Pan Nikdo píše: Zároveň bych se chtěl zeptat, jestli bys (Bahníku) nenapsal autorovi ohledně té chyby, kterou jsem zmiňoval. Bylo by fajn, kdyby došlo k jejímu opravení.


Popis chyby (otazníčky v oranžovém poli) jsem JB poslal.
Pokud bude reagovat, dám vědět. Jinak nezbývá než počkat na další betu.
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Pan Nikdo » úte pro 23, 2014 16:31:04

Bahník: Nope, známé chyby odstraněny nebyly. Myslel jsem, že to může být třeba tím, že pouze aktualizuji, ale i když jsem BAHN v předchozí verzi kompletně odinstaloval a nainstaloval novou verzi, tak stále stejný problém, i před aplikováním mých nastavení.
Za český překlad děkuji. Zároveň bych se chtěl zeptat, jestli bys (Bahníku) nenapsal autorovi ohledně té chyby, kterou jsem zmiňoval. Bylo by fajn, kdyby došlo k jejímu opravení.
Edit: Všiml jsem si, že problémy se symboly v síti začaly poté, co do β byly dány změny z 3.88, tzn. i nový formát. A právě tím formátem to nejspíš bude. Nevím, jestli tady objevuju Ameriku, nebo to bylo všem jasné, nicméně nikde to nebylo řečeno, tak to říkám. :-)
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Bahník » úte pro 23, 2014 16:06:54

rumcajs píše:A máme venku novou Betu verze 4.00!
Jak bude chvilka, zkusím se pohroužit do novinek ...


Český překlad odeslán JB ke zveřejnění.
Třeba to stihne pod stromeček. :)

K novinkám: Pouze zaneseny změny z 3.88r2, nic jiného (zjevně i bez odstranění známých chyb).
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod rumcajs » úte pro 23, 2014 10:54:22

Jedinou novinku co sem objevil je nějaká nová podmínka v bodě pro změnu parametrů.
Co mě však víc zajímá, na co sem narazil teprve nedávno, jak fungujou ty traťové oddíly. Pokud by to bylo jak si myslím, pak se mi velice zjednoduší práce s ovládáním jednotlivých stanic, Doposud to řeším na principu volby vlakové / posunovací cesty (podobně jako v reálu).
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Pan Nikdo » pon pro 22, 2014 10:20:04

OMG, fakt že jo! Super, jdu instalovat, pak když tak napíšu, jestli tam je stále ta chyba, co je v β3. Doufám, že ne.
(A release vyšel hezky, zrovna mi začíná volno.)
O pár minut později:
Ne, chyba s otazníkama nebyla opravena. Zklamání.
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod rumcajs » pon pro 22, 2014 10:15:08

A máme venku novou Betu verze 4.00!
Jak bude chvilka, zkusím se pohroužit do novinek ...
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Pan Nikdo » stř zář 24, 2014 06:40:42

Takže tedy nejsem jediný, komu rychlostníky, zastávky apod., ukazovaly jen otazníky?
Zajímalo by mě, jestli vyjde oprava.
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Bahník » úte zář 23, 2014 18:38:31

b1 píše:Jediná informace, co jsem o nové betě našel, byla, že byly implementovány novinky z verze 3.88


Mohu potvrdit, že jediná zásadní "změna" je implementace většiny vlastností známých již z Bahnu 3.87 a 3.88, které dosud ve 4.00 nebyly. A jak se zdá (viz níže popsaný problém s názvy) nebyla implementace provedena úplně dokonale.
Ostatně již při překladu jsem si všimnul, že i popisné texty nejsou úplně konzistentní s implementovanými verzemi (občas něco bylo nelogicky jinak či chybělo).

Bahník
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod b1 » čtv zář 18, 2014 09:50:30

Jediná informace, co jsem o nové betě našel, byla, že byly implementovány novinky z verze 3.88
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod rumcajs » čtv zář 18, 2014 07:01:52

Nedávno jsem se dp beta programu díval a nic. Hneda večer se to musím stáhnut a otestovat - ukončení vývoje verze 4 by bylo velice škoda!
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Pan Nikdo » úte zář 16, 2014 21:31:14

Tohle fórum umřelo. :-D Jen ten spam je věrnej (i občas ani to ne, říkám si, že sem nepíšou ani ti spamboti…).
Nicméně, nevím, jestli jste to zaznamenali, vyšla nová beta verze 4. Zajímalo by mě, co tam je nového apod. Půjdu to nainstalovat, vyzkoušet apod. Později bych snad něco napsal.
Co jsem vyrozuměl, tak někteří z vás se pohybují na nějakých německých fórech o BAHNu, bylo něco tam, co se týká verze 4? Německy fakt neumím.
Edit:
OK, tak po chvilce testování jsem objevil zvláštní věc. Rychlostníky, zastávky a body změny parametrů místo názvu, jak mám nastavené, zobrazují jen otazník, nejspíš jakýsi zástupný symbol. Nechápu proč… A je jedno, jestli edituji starou síť, nebo udělám něco nového. Zvláštní, poněkud otravné.
Ale zbylé změny si zaslouží tunu palců nahoru (a vzhledem k tomu, že palec je fakt lehkej, bude jich doopravdy hodně). Rychlostníky reagující na konec vlaku…pro některé žádná změna, pro lidi, co striktně jedou ve verzi 4 je to KONEČNĚ. Zobrazení cílové zastávky, její jméno, to je doopravdy něco, skvělý vylepšení, ani by mě to nenapadlo.
A zdá se, že ukládání sítě je v nějakém novém formátu, či co… Že by to autor s touhle verzí myslel vážně? 16 směrů je občas osina v zadku, to jo, ale výsledky jsou neskutečně lepší.
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Pan Nikdo » pon čer 02, 2014 20:12:09

OK, to, co píšeš už vím. Kromě těch mostů/tunelů, s těma jsem zatím ještě nedělal (protože jsem nedělal nic jiného, než koleje pro šaliny a zastávky).
Upřímně…? Jo, je to otravný. Některý ty věci. To, co jsi napsal hned jako 1. problém jako problém ani neberu. To je prostě logický důsledek. Osobně jsem v téhle verzi postavil už 2 sítě (ale neofunkčnil ani jednu), a jako problém to nevidím. Volné pole nemusíš mít všude. A nevidím problém ve smíření se s tím, že signalizace nebude mít prvek, ale bude se brát pouze podle textu v síti.
Ten další problém…jo, je to o nervy postavit na nějakých směrech nástupiště. IMHO by to mělo být jako starý způsob, až na to, že by to graficky bylo na vedlejším prvku, který by byl ale volný, takže by se tam dalo cokoliv umístit. Problém vyřešen. Můžeš to, stejně jako moje další návrhy pro budoucí BAHN, přeložit do němčiny, protože ta ti problém nedělá, a předat to autorovi. Tohle je vážně míněná žádost. Nemyslím, že by moje nápady jako např. vektorový editor jízdní dráhy a automatické stavění, zpomalování před zastávkou, apod., byly tak špatné. A momentálně by se mi doopravdy hodil nějaký import vozidel. Ne naklikávat každé vozidlo zvlášť. Je to radost, když jich je 100. A co líp, 100 je moje menší síť. :-D
Pan Nikdo
Začátečník
 
Příspěvky: 0
Registrován: ned pro 01, 2013 14:24:44

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod b1 » pon čer 02, 2014 18:56:15

Tak a já teď (i ve světle čerstvě zveřejněné ostré verze 3.88, nicméně tento příspěvek si připravuju už déle) budu na verzi 4 zlej. V podstatě ve velmi podobném tónu jako třeba aktuální reakce na německém fóru.

Za druhé:

Ano, pole jsou dvakrát menší, ale díky oddělení kolejí (jízdní dráhy) od všech ostatních grafických prvků (signály, označníky, rychlostníky, nástupiště,...) je potřeba ještě jednoho toho malého pole navíc právě pro tyto prvky. Ve výsledku tak třeba taková jednokolejná trať sice de iure zabírá jedno malé pole, ale de facto stejně podél ní musí být ještě jedno malé pole volné (tedy ve výsledku 2 malá pole, čili ve starých verzích jedno normální pole), právě aby se tam daly umístit ty signály, označníky, rychlostníky, nástupiště,...

Doplním ilustračním obrázkem:
Obrázek

Za třiapůlté:

Nástupiště s označníkem se prostě ve všech směrech nedá udělat tak, aby byl označník na začátku nástupiště, jak je v Česku zvykem.

Doplním ilustračním obrázkem, vpravo správně, vlevo prostě označník na nástupišti musí být až o jeden prvek dál:
Obrázek

Za iksnácté:

Grafický problém s mosty a tunely. Ten byl dokonce již před více jak rokem dokumentován i na německém fóru

Doplním ilustračním obrázkem:
Obrázek
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Nikdo » pon kvě 05, 2014 13:36:01

Neví někdo, kdy/jestli vyjde nějaká další beta verze 4?
Nikdo
 

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Bahník » ned zář 29, 2013 14:33:18

Čeština zveřejněna.
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Fučida » stř zář 04, 2013 08:55:00

Podle popisu na webu jsou tam navíc funkce, které byly přidány do 3.87. Beta1 uměla jen formát 3.86.
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod rumcajs » stř zář 04, 2013 07:26:27

Podle toho, že starý překlad češtiny na novou verzi "nepasuje" bych řek, že tam něco nového bude. Jen zjistit co ...
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Fucza » úte zář 03, 2013 18:52:26

Spíš po necelém roce, ne? Ale to je asi jedno. Myslím, že vývoj klasického Bahnu verzí 3.87 skončí a pan Bochmann se vrhne na 4.0. Já si v ní zkusil před rokem nějaké ty nové úhly postavit, ale ne a ne to nějak na sebe napasovat, tak jsem to vzdal. Jak ta beta vypadá, není je reinkarnovaná kvůli expiraci, nebo tam je něco nového?
Uživatelský avatar
Fucza
Inventář fóra
 
Příspěvky: 201
Registrován: pon led 02, 2006 11:33:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod b1 » pon zář 02, 2013 19:11:34

Po jakých 2 letech?
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

BAHN 4.0 beta 2

Příspěvekod T_m » pon zář 02, 2013 17:23:54

Sice je to neuvěřitelné, ale dnes po téměř dvou letech vyšla druhá betaverze B 4.0 :-)
Německy http://www.jbss.de/beta/index.html#B4002_DE
Anglicky http://www.jbss.de/beta/index.html#B4002_EN
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod stan » pát bře 08, 2013 13:52:30

Zemi:Dík.Měls úplnou pravdu.Stačili to opravit a já to stáhl chvilku před opravou.Teď už to chodí bez vad.Zřejmě chyba v souborech "tunell".Dají se teď používat.
stan
 

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Zemi » ned bře 03, 2013 10:34:08

Nemůžu si pomoct, u mě je všechno ok. Ani ta špatná cesta v tunelu jak píšeš tam není. Teď už je asi hodně pravděpodobné, že máme odlišné dvě verze. Stahoval jsem to odsud http://www.das-bahn-forum.de/bahnforum/ ... f=4&t=3492, tak je možná ta varianta jak už jsem psal, že tam autor nahrál novou verzi :wink:
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod stan » ned bře 03, 2013 10:24:16

Kdyby sis ve výše uvedeném čase spustil vlak v řádku-např.H05, dovezl by tě přesně na to místo.
Ale souřadnice jsou tyto:
1.25107/37111(vjezd do tunelu ze souboru "tunnel01.uz1ů,
2.25963/38363(uvnitř tunelu špatná cesta,jde lehce opravit)
3.25784/38062(vjezd do tunelu(soubor "tunnel02.uz1".
Více chyb tam nemá.Pokud budu tyto soubory používat,vyhnu se těmto vjezdům.Zdarec.
stan
 

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Zemi » sob bře 02, 2013 20:05:26

Lepší budou souřadnice nebo číslo prvku, z těch zpráv se toho moc poznat nedá.. Ale těžko ti budu radit když se to u mě jeví v pořádku. Zkoušel to projet někdo další? Vážně je to zvláštní..

Teď mě ještě napadlo, že by autor mezitim co sis to stáhl ty a potom já tam nahrál novou (opravenou) verzi, že třeba věděl že tam má chybu.. Zkus to stáhnout znova a uvidíš :wink:
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod stan » sob bře 02, 2013 19:35:50

Výpis chyb,snad časy pomohou najít tyto chyby.
0 Út 3:32:28 H05 H05 506. Trať je přerušena / špatná jízdní dráha
0 Út 3:54:32 H01 H02 209. Trať je přerušena / špatná jízdní dráha
0 Út 3:58:24 H02 H01 110. Trať je přerušena / špatná jízdní dráha
Já jsem to jen spustil a podíval se na výsledek.
stan
 

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Zemi » pát bře 01, 2013 18:06:33

Mě to žádnou chybu nehodilo, to je teprv zajímavé.. 8) Autor těch prvků se už touhle problematikou zabývá poměrně dlouho, takže chyba asi nebude ve zpracování, ale někde jinde.. Co se týče samotného kreslení uživatelské jízdní dráhy, tak asi nejlepší je kopírovat a upravovat ty základní a nemusíš se pak zabývat jestli ti to pasuje nebo jestli si správně určil směr vjezdu/výjezdu tunelu..
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod stan » pát bře 01, 2013 16:44:29

V síti Hanover pro 4.0 jsou prvky jízdní dráhy uživatelské,ale je zajímavé, že některé neprojedou a tedy jsou špatně udělány. Jsou pro tuto výrobu nějaká pravidla,předpisy? Co asi autor porušil? Udělá jim to tři chyby,jednu má běžnou chybu,ale dvě jsou chyby v souboru tunnel.Já jsem na to nepřišel.
stan
 

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod b1 » čtv úno 28, 2013 19:17:35

Hledání prvků typu nástupiště, označníky apod. dělám tak, že na nějaký prvek v síti dvojkliknu, kliknu na OK, a on se pak objeví i v horním okně, a hledání je pak jednodušší.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 4.0

Příspěvekod Fučida » stř úno 27, 2013 11:41:37

Co bych uvítal, je automatické vkládání příslušného grafického symbolu vedle koleje při vytvoření nějakého obslužného prvku na tomto dílku koleje (signalizace, rozpojovací bod atd.). Samozřejmě jen v případě, že vedlejší chlívek je volný.
Když jsem převáděl zkušebně svou síť, tak to některé prvky taky nevytvořilo a pak se v tom dost blbě hledá (stavím prakticky vždy v zobrazení 1:1).
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Další

Zpět na BAHN

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků