Všeobecná diskuse o BAHNu

Vše co se týká simulačního programu BAHN

Moderátoři: malý fotograf, vikijous

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Fucza » úte led 08, 2013 19:37:38

Chtěl bych se zeptat, zda někdo nezkoušel něco se zvukem v Bahnu. Přejezdy, nějaká vlaková univerzální houkačka a tak. Dají se tam asi dělat různé další kejkle.
Uživatelský avatar
Fucza
Inventář fóra
 
Příspěvky: 201
Registrován: pon led 02, 2006 11:33:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Ncch » ned led 06, 2013 10:30:12

Rád bych doplnil (sem, protože je větší šance, že si to tu přečtou autoři) k návodu o vkládání map do sítě jako pozadí doplnil www.openstreetmap.org . Máte zde možnost vyříznout velkou oblast a exportovat ji v podrobnějším měřítku, než je samotná mapa zobrazená (tedy dostanete obrázek převyšující rozlišení vašeho monitoru). Velmi dobrá pomůcka pro stavbu reálných map.
Ncch
Člen fóra
 
Příspěvky: 17
Registrován: pát zář 26, 2008 09:20:42

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Dispecer » pát lis 02, 2012 19:12:37

b1 píše:Špatné zprávy. Bohužel se mi starý počítač odporoučel do křemíkového nebe, a jediné, co mám v souvislosti s BAHNem zálohované, je rok stará verze sítě Brna bez vozidel. :cry:

Pokusím se stáhnout zpět všechny soubory, co jsem kde prezentoval online, stejně tak se ještě budu pokoušet oživit počítač, ale obávám se, že s mými dosud nezveřejněnými projekty se můžeme rozloučit...

Ak neodišlo HDD, ale niečo iné na tom PC, tak by vytiahnuť dáta nemal byť nejaký veľký problém... :wink:
Uživatelský avatar
Dispecer
Člen fóra
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát pro 01, 2006 23:15:15
Bydliště: Košice (Slovakia)

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » pát lis 02, 2012 19:03:51

Špatné zprávy. Bohužel se mi starý počítač odporoučel do křemíkového nebe, a jediné, co mám v souvislosti s BAHNem zálohované, je rok stará verze sítě Brna bez vozidel. :cry:

Pokusím se stáhnout zpět všechny soubory, co jsem kde prezentoval online, stejně tak se ještě budu pokoušet oživit počítač, ale obávám se, že s mými dosud nezveřejněnými projekty se můžeme rozloučit...
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Martyss » sob říj 06, 2012 21:13:39

P. K. píše:Jednak:

V okamžiku, kdy budeme mít potvrzené přijetí peněz, pošleme autorovi programu vaši mailovou adresu, na kterou vám on zašle anglicky psaný mail s registračním číslem a heslem. Zde může nastat drobný problém při převodu na účet – výpisy z účtu dostávám jednou za měsíc, vždy za období 1. až 31. den v měsíci. To znamená, že pokud odešlete peníze například 25., přijdou na můj účet asi za tři dny, já se o tom dozvím na výpisu, který dostanu přibližně 5. dne následujícího měsíce a vy pak dostanete své heslo den až dva poté.


Druhak MJ byl na dovolené v SSSR, vrátil se minulou neděli, takže vydrž, v nejbližších dnech se k tvému mailu prokope...



Děkuji :)
Martyss
Člen fóra
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 09, 2010 17:25:36

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod P. K. » sob říj 06, 2012 20:36:20

Jednak:

V okamžiku, kdy budeme mít potvrzené přijetí peněz, pošleme autorovi programu vaši mailovou adresu, na kterou vám on zašle anglicky psaný mail s registračním číslem a heslem. Zde může nastat drobný problém při převodu na účet – výpisy z účtu dostávám jednou za měsíc, vždy za období 1. až 31. den v měsíci. To znamená, že pokud odešlete peníze například 25., přijdou na můj účet asi za tři dny, já se o tom dozvím na výpisu, který dostanu přibližně 5. dne následujícího měsíce a vy pak dostanete své heslo den až dva poté.


Druhak MJ byl na dovolené v SSSR, vrátil se minulou neděli, takže vydrž, v nejbližších dnech se k tvému mailu prokope...
Po pitvě je každý generálem!
Uživatelský avatar
P. K.
Inventář fóra
 
Příspěvky: 185
Registrován: úte bře 07, 2006 18:28:40
Bydliště: dostatečně daleko

Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Martyss » pát říj 05, 2012 09:46:20

Zdravím,

chtěl jsem se zeptat, jak je to s registrací hry Bahn 3.86.? 13.9. jsem na účet, jenž je uvedený na http://bahn.dopravni.net/?page_id=45 zaslal částku a dále i mail majiteli účtu, ale zatím žádná odpověď. Děkuji
Martyss
Člen fóra
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 09, 2010 17:25:36

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Roman » sob dub 21, 2012 21:18:17

Nemáte někdo zkušenosti s programem PTraffic (http://www.ptraffic.net/)? Jestli jo, nevíte náhodou, jak vložit nový sloupec odjezdů, když například chci mezi 20:00 a 20:20 vložit další spoj v 20:10, ale zapomněl jsem na to? Mockrát díky. :-)
Uživatelský avatar
Roman
Člen fóra
 
Příspěvky: 87
Registrován: ned úno 26, 2006 11:36:42

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » pon dub 16, 2012 06:27:19

b1: To řešení stejně fungovat nebude. I s tou kolejí navíc se nezabrání zablokování trati podle tvojeho obrázku "deadlock1". Buď to musíš ve stanici řešit pro jeden směr jedna kolej (to se hodí tak do tramvajové dopravy) nebo kombinací s taktovcími body, kde taktovací body zabraňují takovémuto zablokování trati i srážkám na trati, signalizace už pak jen kontroluje jestli ses někde nesplet. Myslím, že jiné řešení nenajdeš.

Omlouvám se za slepou uličku.
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned dub 15, 2012 22:15:03

b1 píše:V čem těžkopádné? Mně se docela líbí. Najdi si na německém fóru téma Fahrstrassen Tutorial. To je těžkopádné řešení.


Neumím německy, takže i najít ukázkovou síť na německém fóru no...
Já jednokolejky řeším teoretickou přípravou, vydumáním grafikonu, návěstidla až na konec, na okrasu :) Pak nemusím mít třetí kolej navíc, nesvítí mi zelená když žádný vlak nejede apod.
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » ned dub 15, 2012 22:10:47

V čem těžkopádné? Mně se docela líbí. Najdi si na německém fóru téma Fahrstrassen Tutorial. To je těžkopádné řešení.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned dub 15, 2012 22:03:04

I u Ax, Bx jsem se sekl, tedy takto:

Ale je to dost těžkopádné řešení.
Přílohy
signal.JPG
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned dub 15, 2012 21:54:47

b1 píše:K tomu novému řešení jsem už dospěl taky. Akorat si nejsem jistý, jestli u signalizací M a Bx nemáš prohozená pluska.
Jinak kontakty pro signalizaci B (bez čísla) by mohly být umístěny již u vjezdového návěstidla.


U těch "M" jsou pluska všude naopak, na to bych přišel v síti, takhle z hlavy se to těžko píše.
Kontakty pro "B" mohou být na vjezdovém, je to jedno.
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » ned dub 15, 2012 21:47:14

K tomu novému řešení jsem už dospěl taky. Akorat si nejsem jistý, jestli u signalizací M a Bx nemáš prohozená pluska.
Jinak kontakty pro signalizaci B (bez čísla) by mohly být umístěny již u vjezdového návěstidla.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned dub 15, 2012 21:35:31

b1 píše:Jinak jestli to dobře chápu, tak vjezdová signalizace v tom tvém návrhu je jen "na okrasu", na funkci to nemá vliv.


Nemá. Klidně ji můžeš zrušit. Ono clekově tohle řešení neodpovídá skutečnosti - při volnosti tratě by na odjezdových návěstidlech neměly svítit "zelené", volnoznak se má rozsvítit jen pokud je trať volná a má jet vlak, toho by šlo docílit teprve složitější závislosti odjezdových návěstidel (můžu popsat).


Nové řešení tvojeho problému (čekám na nové závady):
Přílohy
signal.JPG
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » ned dub 15, 2012 21:06:00

Jinak jestli to dobře chápu, tak vjezdová signalizace v tom tvém návrhu je jen "na okrasu", na funkci to nemá vliv.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned dub 15, 2012 21:01:26

b1 píše:michal90: Nemůže v tom tvém návrhu dojít k tomuto? - viz obrázek


Vlastně mohlo by, ale jak říkám, to by mělo být ošetřeno spíše grafikonem než signalizací. Já osobně bych to řešil sestavením grafikonu, ve stanicích kde dochází ke křižování by pak byly taktovací body, aby vlak nemohl odjet dále dřív, než dojde k vykřižování. Při správném sestavení grafikonu jsou pak signalizace prakticky nepotřebné.

Pokud to chceš řešit jen nastavením signalizace, tak zvýšením počtu staničních kolejí teoretickou pravděpodobnost takového nežádoucího stavu snížíš. Momentálně mě nenapadá sestava signalizací, která by to úplně vyřešila (neříkám že taková neexistuje).
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » ned dub 15, 2012 20:48:09

michal90: Nemůže v tom tvém návrhu dojít k tomuto? - viz obrázek
Přílohy
deadlock1.JPG
(3.65 KiB) 140 krát
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michal90 » ned dub 15, 2012 19:38:34

b1 píše:Hm, tak už vážně nevím. Mám dvojkolejnou stanici na jednokolejné trati. Už jsem se omezil na to, že každá kolej ve stanici se smí projíždět jen jedním směrem, a pořád se nemůžu dostat se signalizací do stavu, který by zabraňoval deadlocku (viz schematický obrázek).


Tady by měly jít projíždět obě koleje obojsměrně (kreslil jsem to po paměti, tak snad nemám nikde chybu). Signalizace ve stanicích slouží ke zjištění volnotsí staničních kolejí, závislost odjezdových návěstídel v sousední stanici zamezí odjetí vlaku na jednokolejku pokud v následující stanici není alespoň jedna kolej volná.

V lepším případě (a ve skutečnosti) by tento problém byl vyřešen správně sestaveným jízdním řádem - je blbost posílat třetí vlak do stanice kde jsou k dispozici jen dvě koleje.
Přílohy
signal.JPG
"Musíme zavést přísný pořádek do dopravy." K. G.
michal90
Inventář fóra
 
Příspěvky: 245
Registrován: úte pro 18, 2007 15:07:50
Bydliště: Ostrava, Československo

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » ned dub 15, 2012 16:40:44

Hm, tak už vážně nevím. Mám dvojkolejnou stanici na jednokolejné trati. Už jsem se omezil na to, že každá kolej ve stanici se smí projíždět jen jedním směrem, a pořád se nemůžu dostat se signalizací do stavu, který by zabraňoval deadlocku (viz schematický obrázek).
Přílohy
deadlock.JPG
(3.94 KiB) 145 krát
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » ned bře 25, 2012 09:26:38

rumcajs: Mohl bych požádat o tu ukázkovou síť?

Já se teď snažím udělat, aby například na výhybně (dvoukolejné stanici) mezi dvěma jednokolejnými úseky mohly zastavit dva vlaky na různých kolejích ve stejném směru, ale zatím se mi to moc nedaří.

Tak nevím, jestli se na to mám vykašlat, nebo jestli to nějak přece jen jde.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod rumcajs » stř úno 08, 2012 08:58:37

Podívej se do cizích sítí, jak je provedena signalizace, určitě na to pak příjdeš - není to nic složitého. :wink:
A pokud by si na to nepřišel, poté se dvakráte zamysli, zda si pro to udělal vše co je v tvých silách a ozvi se. Udělal bych ti ukázkouvou síť.
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Martyss » úte úno 07, 2012 23:15:42

Dobrý večer,

potřeboval bych pomoct. Poradil by mi někdo, jak na trati vytvořit autoblok? Používám návěstní soustavu AŽD 70. Nějak v tom tápu... Předem děkuji za odpověď :)
Martyss
Člen fóra
 
Příspěvky: 19
Registrován: sob říj 09, 2010 17:25:36

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michkraus » čtv led 19, 2012 09:41:07

b1 píše:Má tady někdo zkušenosti s generováním souboru bna?
Zkouším udělat něco jako automatické generování krajiny, a nerad bych s tím ztrácel čas, pokud je už něco hotového...


O nějaké generování jsem se pokoušel loni z OpenStreetMap, nějaký základ mám, ale není moc čas a vůle to dotáhnout do konce. Pro "poučené uživatele" použitelná alfa verze udělátoru je o několik příspěvků níž, popis několika známých chyb a jejich případného řešení je tu taky. Sice jsem od té doby něco vychytal a vylepšil, ale nějaká další optimalizace by neškodila, protože to nehorázně dlouho trvá. Pokud by byl zájem, můžu se donutit k tomu zase chvíli sednout a když napíšeš přesnější požadavky, co generovat, můžu se na to zaměřit.
michkraus
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod b1 » sob led 14, 2012 17:07:55

Má tady někdo zkušenosti s generováním souboru bna?
Zkouším udělat něco jako automatické generování krajiny, a nerad bych s tím ztrácel čas, pokud je už něco hotového...
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Fucza » úte črc 19, 2011 12:19:30

Nemáte někdo zkušenost s Bahnem pod Linuxem? Co píše JB, mělo by to jet pod wokením emulátorem. Mám teď i Ubuntu, ale zatím se s tím spíš seznamuju:D
Uživatelský avatar
Fucza
Inventář fóra
 
Příspěvky: 201
Registrován: pon led 02, 2006 11:33:58
Bydliště: Ostrava-Poruba

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Zemi » úte kvě 31, 2011 06:50:10

Chci se zeptat jak je to s registrací pro 3.86ku? Pořád ta samá cena a pořád stejný postup (přes Plzeň)?

A ještě jak je to se změnou mailu? Registrace k předchozím verzím samozřejmě znám, ale jde o to jestli můžu uplatnit upgrade na jiný email (rád bych BAHN podpořil větší částkou, ale 500kč už je hodně peněz :? ).
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod T_m » pon dub 11, 2011 10:41:18

V každém případě program je obrovský přínos a směřuje přesně tím směrem, kam by si měl.
Ale měl bych dotaz: je možné si xml soubor vytvořit sám? Např. mám zápis z GPS z včerejšího výletu.
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod michkraus » pon dub 11, 2011 10:33:26

Tak koukám, že se tu něco urodilo.
T_m: z během na pozadí nevím, mám pocit, že u mě to jelo, nicméně jistě to nepovím. Mám pocit, že tam akorát není korektně zobrazení onoho postupu načítání, takže když se program zdá, že je kouslý, ve skutečnosti pilně pracuje - večer vyzkouším a dám vědět.
Program načítá z xml jak body (to jsou ty IDčka v ini souborech), tak i "spojení" mezi těmito body - ty se však kvůli rychlosti načítají jen do paměti (body načíst zatím neumím - je jich moc a datová struktura je ne zrovna optimální, takže to přetěžuje pamět. Tady budu muset něco vymyslet, protože tady je největší brzda celého procesu). Tady by mohl být problém, že byly načtené jen body a ne "spojení" mezi nimi, protože došlo mezitím k ukončení programu. Nebo ještě se program neprokousal přes všechny body (xml má totiž strukturu nejprve body a pak jejich spojení) a ke spojení se ještě ani nedostal...

stan: jo, na ty uhlopříčky jsem přišel taky. To je chyba, když některé úseky začínají "mimo" oblast, pak to v BNA vygeneruje nesmyslné souřadnice. O tom vím, na programovém řešení se pracuje :-). Ruční řešení pro vygenerovaný BNA soubor je ten, že se ručně z BNA souboru před importem do BAHNu odstraní ty řádky, které obsahují minusové souřadnice (vyhledat znak '-' (mínus)), které dělají paseku.

Zemi: Prahu chce stahovat z xapi OSM, odkaz jsem na to posílal minule, chce ho trochu upravit (bbox jsou zeměpisné souřadnice, ostatní parametry jsou vrstvy - ty se dají dohledat, pro železnice jsou uvedené, ostatní si bohužel z hlavy nepamatuju)
michkraus
 

Re: Všeobecná diskuse o BAHNu

Příspěvekod Zemi » ned dub 10, 2011 17:38:46

Nevíte jak/kde získám xml soubor Prahy, když je to moc velká oblast pro stažení rovnou z Open Street Map a stahovat celou republiku z osm databank se mi nevyplatí?

Jinak jsem program samozřejmě taky zkoušel, ale po 4 hodinách načítání souboru zeleznice.xml kdy bylo načteno teprve 165000 řádků jsem to shodil.

Ještě takový trapný dotaz: Jelikož už si fakt nevim rady, převedl by mi někdo Prahu rovnou do BNA? Byl bych vám nesmírně vděčný :o .
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na BAHN

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník