BAHN 3.86

Vše co se týká simulačního programu BAHN

Moderátoři: malý fotograf, vikijous

BAHN 3.86

Příspěvekod Fučida » ned led 29, 2012 14:37:12

stan: dík za upřesnění problémů. Měl jsem z toho nejdřív obavy, ale nakonec se k 3.86 odhodlal. Na celé síti (4.8 MB, ale jen okolo 200 vlaků) jsem musel opravit čas na jediné výhybce, jinak všechno bez problému. A to mám XP nainstalovaný někdy před 6 lety a obrovskou hromadu balastu a bordelu v tom. :D
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

BAHN 3.86

Příspěvekod stan » stř led 25, 2012 16:24:13

Zkoušel jsem převádět nt3 z 3.85 do 3.86 a nebylo to zase příliš náročné.Trošku rozhozené časy ,za hodinku opraveno a přidáním počtu vlaků do linky na desetinásobek se u rozpojovacích bodů a nejbližších taktovacích bodů objevily navíc řádky nejak jako P(i=MAX:999), stačilo to vymazat a stejný zápis s hvězdičkou úplně zastavil provoz,všechny vlaky rozpojil. Zřejmě neošetřen přechod z 3.85 ,když v blízkosti výše uvedených bodů byly v době spuštění dva vlaky s pořadovým číslem 999. Celkem jsem to zprovoznil za dopoledne. Je ještě otázka, zda stavět v 3.85 nebo 3.86.Kolik je registrovaných 3.86tek?
Asi budu uvádět obě verze. Ne že bych tak toužil po nové verzi,ale chci autora podpořit,užil jsem si již s bahnem hromadu zábavy.Také jsem spoléhal na rychlejší načítání u mé rozsáhlé sítě- je to sice pravda, ale o to je pomalejší ukládání.
stan
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » pát pro 23, 2011 11:26:10

POZOR!

Informace o registraci nyní posílejte na novou emailovou adresu jandam@plzen.eu.
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod stan » stř říj 05, 2011 19:09:18

Vzájemné ovlivňování 3.85 a 3.86, které jsem před časem zjistil, je asi ovlivněno chováním ostatního softweru v počítači.Po přeinstalaci XP a nainstalování jen části programů,se už neopakuje.Škoda,že se mi nepodařilo zjistit,který program to zavinil svou nekompabilitou s Bahnem.Co samozřejmě přetrvává, je použití nt3 starší verze v 3.86, zde se chyby vyskytují(nebo lépe je potřeba buď vytvořit soubor v 3.86 a starší ,pokud ho chceme použít,poopravovat).
stan
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod mike1432 » pon říj 03, 2011 12:14:22

Jo díky moc.
mike1432
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » stř zář 28, 2011 15:14:30

mike 1432:
http://bahn.dopravni.net/view.php?cislo ... 2006030002

Cena by měla být stejná jako u předešlé verze.
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod mike1432 » stř zář 28, 2011 11:45:51

Dobrý den.
Chtěl bych se zeptat kam a kolik musím poslat peněz na plnou verzi Bahnu 3.86.
Děkuji
mike1432
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » úte črc 12, 2011 18:17:57

stan píše:Co myslíš složkou Program data(Application data)? Že by si Bahn někam ukládal něco,o čem nevím? To mi,prosím , poraď.Stan

Ano, Bahn si ukládá ještě další konfigurace do systémové složky windows. Bohužel u každé verze Win je to trochu jinde, tak z hlavy nevím, ale lze se toho dohledat. Jen připomínám, že za standardních podmínek je tato systémová složka běžnému uživateli skrytá (atribut h)
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod stan » úte črc 12, 2011 16:00:38

Znovu jsem nainstaloval 3.86 a po spuštění nějakých nt3 souborů zase chyby,ale zajímavé,konverze neprobíhala.Pak spuštěny nt3 v 3.85 a zase buď okamžitě nebo po chvilce rychlost na nulu. Odinstaloval jsem 3.86 a znovu spustil 3.85 a chyba zůstala,došlo tedy někde k přepsání,musím tedy přeinstalovat.Error a vir,jako ráno,se mi zatím neukázal,třeba jsem to netrápil dosti dlouho.Jen při prvním spuštění 3.86 nemohl nalézt ini(i když 3.85 bylo hned vedle) a napsalo chyba 212,není ini z 359.Chudák byl zmaten.Tedy z mého hlediska si budu staré soubory řešit zvlášt a po jejich dokončení teprve koukat po 386.Co myslíš složkou Program data(Application data)? Že by si Bahn někam ukládal něco,o čem nevím? To mi,prosím , poraď.Stan
stan
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » úte črc 12, 2011 15:15:04

stan píše:Bylo by možné popsat ještě podrobněji a přesněji ,co se mi přihodilo. Přece jen s Bahnem zacházím už od dob socialismu(koupeno u nás na disketě) , a PC není mým nepřítelem. Při instalaci první podezřelá věc byla,že se mně to neptalo na asociaci nt3. K čemu tedy patřilo? Spustil jsem si tedy zvlášť každý soubor nt3 a každá data zvlášť ve svém adresáři.A u 3.85 najednou rychlost sama z třeba 20 sklouzla na 1. Tak začaly problémy. Při každém startu se 3.85 kazilo více.Až nešlo spustit. Začal jsem tedy svůj hotový soubor nt3 zkoušet na 3.86,nejprve se konvertoval a po spuštění jízdy se ukázaly popsané potíže a rozdíly.
Nevím,jak je to možné, snad to zkusím znovu,budu se zajímat i o ini soubor anebo si zakážu přepisování souborů v adr. 3.85.Nebo ještě něco poraď
Už jsem se těšil na nový ,hlavně pro rychlost s většími soubory,můj nt3 má momentálně bez dat skoro 5MB a s daty 15MB.Stan Ž.

Tak tohle je docela zvláštní. Pravda je, že se na asociaci nt3 už instalace neptá, ale tuším, že ještě v počátcích betaverzí se ptala.
Myslím, že soubory jen ke čtení nepomohou, když bude mít systém chuť je přepsat, udělá to. Spíš pomůže je někam zazálohovat a hlavně též zkontrolovat, co je vše v systémové složce Program data (Application Data)
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod stan » úte črc 12, 2011 15:02:21

Bylo by možné popsat ještě podrobněji a přesněji ,co se mi přihodilo. Přece jen s Bahnem zacházím už od dob socialismu(koupeno u nás na disketě) , a PC není mým nepřítelem. Při instalaci první podezřelá věc byla,že se mně to neptalo na asociaci nt3. K čemu tedy patřilo? Spustil jsem si tedy zvlášť každý soubor nt3 a každá data zvlášť ve svém adresáři.A u 3.85 najednou rychlost sama z třeba 20 sklouzla na 1. Tak začaly problémy. Při každém startu se 3.85 kazilo více.Až nešlo spustit. Začal jsem tedy svůj hotový soubor nt3 zkoušet na 3.86,nejprve se konvertoval a po spuštění jízdy se ukázaly popsané potíže a rozdíly.
Nevím,jak je to možné, snad to zkusím znovu,budu se zajímat i o ini soubor anebo si zakážu přepisování souborů v adr. 3.85.Nebo ještě něco poraď
Už jsem se těšil na nový ,hlavně pro rychlost s většími soubory,můj nt3 má momentálně bez dat skoro 5MB a s daty 15MB.Stan Ž.
stan
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » úte črc 12, 2011 10:48:20

stan píše:Nejsem s 3.86 vůbec spokojen. Je možná dobrý pro tvorbu od začátku, ale snášenlivost je nízká.Pracuji s 3.85 a po nainstalování 3.86 ovlivnilo 3.85ku napřed poruchami a posléze úplně nemožností spoštění(hlášky error,vir ap.)Rovněž převedení funkční nt3 z 3.85 do 3.86 má za násleek poruchy např.některé H přepíše do jiné funkce(měl jsem jen do depa a v 3.86 naskočila i jiná funkce(max:999) a tím si mašina uháněla sama po krajině, v bodu změny parametrů se přepsalo jinak,než jsem měl a výsledek jiný odjezd do depa,jiná rychlost výjezdu z depa a tím jiné spínání a další porucha.A tím jsem s 3.86 prozatím skončil.Rád bych tyto problémy nahlásil výrobci,ale znám jazyky pouze částečně a měl by se čtením problémy.Pokud by měl někdo chuť mi s přeložením výše uvedeného textu pomoci,uvítám na mailu zaludeks@seznam.cz Děkuji.

Moc se mi nezdá to zpětné ovlivnění 3,86 > 3,85. Máš novou verzi nainstalovanou v samostatné složce?
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod stan » úte črc 12, 2011 10:41:05

Nejsem s 3.86 vůbec spokojen. Je možná dobrý pro tvorbu od začátku, ale snášenlivost je nízká.Pracuji s 3.85 a po nainstalování 3.86 ovlivnilo 3.85ku napřed poruchami a posléze úplně nemožností spoštění(hlášky error,vir ap.)Rovněž převedení funkční nt3 z 3.85 do 3.86 má za násleek poruchy např.některé H přepíše do jiné funkce(měl jsem jen do depa a v 3.86 naskočila i jiná funkce(max:999) a tím si mašina uháněla sama po krajině, v bodu změny parametrů se přepsalo jinak,než jsem měl a výsledek jiný odjezd do depa,jiná rychlost výjezdu z depa a tím jiné spínání a další porucha.A tím jsem s 3.86 prozatím skončil.Rád bych tyto problémy nahlásil výrobci,ale znám jazyky pouze částečně a měl by se čtením problémy.Pokud by měl někdo chuť mi s přeložením výše uvedeného textu pomoci,uvítám na mailu zaludeks@seznam.cz Děkuji.
stan
 

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » čtv črc 07, 2011 09:31:45

Bahník píše::) Oznamuji, že jsem konečně dokončil a odeslal ke zkompilování kompletní překlad verze 3.86.
Předpokládám tedy, že se brzy objeví na stránkách JB.
Už je tam :)
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Bahník » ned črc 03, 2011 13:28:15

:) Oznamuji, že jsem konečně dokončil a odeslal ke zkompilování kompletní překlad verze 3.86.
Předpokládám tedy, že se brzy objeví na stránkách JB.

Bahník
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » pon čer 20, 2011 18:01:17

Děkuju! Vyzkouším v tomhle duchu a dám vědět, jak to dopadlo.
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » pon čer 20, 2011 10:03:38

Vím to u verze 3.84, kde jsou ještě 2 čísla navíc
0,1,1,0,60,7f030000,0,0,0,0,0,-1

Každopádně ta 60 znamená maximální hodnotu počítadla výpadků.
Následujících 6 údajů (7f030000,0,0,0,0,0) udává jednotlivé anulační časy, po řádcích. *viz níže
Poslední údaj -1 udává omezení rychlosti po zastavení v m/h, tj. pro 34 km/h zadej 34000, pro max. rychlost 0 a pro beze změny -1.

* Anulační časy jsou zapsány pomocí 8 znaků, které udávájí 4 dvojmístné údaje v šestnáctkové soustavě, a sice den, hodinu, minutu, sekundu. (Klíč pro den jsem zatím nerozluštil, ostatní by se mělo zapisovat přirozeně po převedení do šestnáctkové soustavy.)

Otázka je, co s těmi prvními 4 čísly, místo kterých tam máš jen 2.
Ve verzi 3.84 udávají po řadě typ zastávky, hlásit výpadky odjezdů, hlásit zpožděné odjezdy a aktuální hodnotu počítadla výpadků. Předpokládám, že ve verzi 3.86 jsou dva z těchto údajů schovány v tom JBBAHN_COPY v=3861-0000 dtyp=T
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Struktura T bodů

Příspěvekod T_m » ned čer 19, 2011 23:04:06

Chtěl bych se zeptat, jestli netušíte, co je za kódy ve zkopírovaném taktovacím bodě
Vypadá to takhle

Kód: Vybrat vše
JBBAHN_COPY v=3861-0000 dtyp=T 
BOL10
10
1,0,60,7f030000,0,0,0,0,0,-1,""

0




52
3,15,26,38,49
1,12,24,35,47,58
14,30,45
1,17,32,48
4,19,35,51
6,22,38,53
9,25,40,56
12,27,40,53
6,19,31,42,53
5,16,28,39,51
2,14,25,37,48
0,16,32,47
3,19,34,50



23


BOL10 znamená název zastávky
10 znamená linku

0 až 23 jsou hodiny, s tím, že hodina není uvedena, jsou uvedeny pouze minuty, tento seznam je tam celkem 7x (pro každý den jeden), vždy oddělený mezerou

Jde mi to tohle:
JBBAHN_COPY v=3861-0000 dtyp=T
1,0,60,7f030000,0,0,0,0,0,-1,""
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » pon kvě 30, 2011 17:22:11

Nechci se pořád opakovat, ale překrývání stále nevyřešeno... Jinak jsem nenašel žádné změny, jen přidání zoom2 k Ringhofferům.

Pokud tam teda neni přidána žádná funkce, tak by se dala použít čeština z pátý bety.
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » pon kvě 30, 2011 08:44:55

Proč dnes... proč ne v sobotu, kdy bylo volno a venku pršelo :lol:
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » pon kvě 30, 2011 05:44:21

Dnes vyšla ostrá verze 3.86
:arrow: Německy
:arrow: Anglicky
česky zatím (logicky) není
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » úte kvě 17, 2011 19:09:56

Myslím, že autor o tom
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » úte kvě 17, 2011 17:46:02

Zemi píše:5.beta - s českým překladem
Opraveny chyby se schránkou a signalizacemi.
Překrývání stále nevyřešeno :roll: .
Nestálo by za to o překrývání napsat přímo autorovi?
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » úte kvě 17, 2011 13:25:00

5.beta - s českým překladem
Opraveny chyby se schránkou a signalizacemi.
Překrývání stále nevyřešeno :roll: .
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod rumcajs » úte kvě 03, 2011 17:18:07

S těmi časy je to nějaké pofiderní, neboť pokaždé co jsem zapsal se smazalo. Spíš to vypadá na infomarční okenka...
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » úte kvě 03, 2011 14:23:28

4.beta http://www.jbss.de/beta/index.html

Novinky:
-Opraveno mnoho drobných chyb (překrývání ovšem ne :? )
-Po vytvoření vlaku v jeho editaci můžete nastavit samostatně další rychlosti.
-Nové vozidla (vypíšu jen česká):
CZ Liberec 6x (plánovaná tramvaj pro Liberec)
CZ modro-bílá vozidla (najbrt) - Brejlovec (+OKD,rudý ďábel), Bmto, Bds, Bdmtee, Ds
O všechny skiny se postaral osobně autor programu J.Bochmann
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86 beta 3

Příspěvekod T_m » sob dub 02, 2011 23:46:28

Zemi píše:
T_m píše:Máme 3. betu ke stažení http://www.jbss.de/beta/index.html

Nic nového/opraveného jsem nenašel. Špatné překrývání zůstává.
Jednu zajímavou novou věc jsem objevil. Tou je možnost zobrazování času do odjezdu spoje v zastávce (jde ho zapnout stejně jako zobrazování linky a pořadí). Zobrazuje se buď zbývající čas v sekundách (v klasických zastávkách) nebo přesný čas odjezdu (v taktovacích bodech)
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86 beta 3

Příspěvekod Zemi » sob dub 02, 2011 19:25:00

T_m píše:Máme 3. betu ke stažení http://www.jbss.de/beta/index.html

Nic nového/opraveného jsem nenašel. Špatné překrývání zůstává.
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

BAHN 3.86 beta 3

Příspěvekod T_m » sob dub 02, 2011 19:11:59

Máme 3. betu ke stažení http://www.jbss.de/beta/index.html
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » sob dub 02, 2011 08:09:52

Překrývání drah se řeší na německém fóru, takže třeba se dočkáme nějaké změny.

A vozidla používat nemusíš. Případně si přes nfz editor importuj vagony z vere 3.84 a ty pak používej. Bohužel třeba takový railjet ale asi zatím nikdo jiný nenakreslil, takže buď nepoužívat vůbec nebo se smířit se špatnými grafikami.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

PředchozíDalší

Zpět na BAHN

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků