BAHN 3.86

Vše co se týká simulačního programu BAHN

Moderátoři: malý fotograf, vikijous

Re: Typ vlaku na takovacím bodě

Příspěvekod Fučida » sob zář 01, 2012 08:34:58

Bahník píše:Zkoušel jsem jednoduchý test v 386r3 a tam to pracovalo v pořádku.
Fučida píše:Prosím zkušené stavitele o radu. Na taktovacím bodě omezuji linku typem vlaku 040(t=O), tedy jen osobní vlaky linky 040. Jiné omezení tam není. Problém je, že vlak s danou linkou a typem tam sice zastaví, ale okamžitě pokračuje dál a nečeká na odjezd. Ani neodpočítá dobu staničení pro zastávky. Vlaky, kde linka a typ nesouhlasí normálně projíždí (průjezd nastaven v případě nesouhlasu linky). Je to chyba Bahnu, nebo dělám něco blbě? Verze 386r1.

Potvrzuju, že v 386r3 je to už správně.
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: 386r3 CZ

Příspěvekod Bahník » pon srp 27, 2012 13:41:46

A zde je již CZ ke stažení: http://www.jbss.de/exe/b386r3cz.exe
Bahník píše::D Čeština byla dnes odeslána JB ke kompilaci.
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: Typ vlaku na takovacím bodě

Příspěvekod Bahník » ned srp 26, 2012 12:59:53

Zkoušel jsem jednoduchý test v 386r3 a tam to pracovalo v pořádku.
Fučida píše:Prosím zkušené stavitele o radu. Na taktovacím bodě omezuji linku typem vlaku 040(t=O), tedy jen osobní vlaky linky 040. Jiné omezení tam není. Problém je, že vlak s danou linkou a typem tam sice zastaví, ale okamžitě pokračuje dál a nečeká na odjezd. Ani neodpočítá dobu staničení pro zastávky. Vlaky, kde linka a typ nesouhlasí normálně projíždí (průjezd nastaven v případě nesouhlasu linky). Je to chyba Bahnu, nebo dělám něco blbě? Verze 386r1.
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

386r3 CZ

Příspěvekod Bahník » ned srp 26, 2012 12:52:33

:D Čeština byla dnes odeslána JB ke kompilaci.
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Typ vlaku na takovacím bodě

Příspěvekod Fučida » ned srp 26, 2012 07:52:51

Prosím zkušené stavitele o radu. Na taktovacím bodě omezuji linku typem vlaku 040(t=O), tedy jen osobní vlaky linky 040. Jiné omezení tam není. Problém je, že vlak s danou linkou a typem tam sice zastaví, ale okamžitě pokračuje dál a nečeká na odjezd. Ani neodpočítá dobu staničení pro zastávky. Vlaky, kde linka a typ nesouhlasí normálně projíždí (průjezd nastaven v případě nesouhlasu linky). Je to chyba Bahnu, nebo dělám něco blbě? Verze 386r1.
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » čtv srp 23, 2012 20:39:48

P. K.: Toto se ovšem netýká jen té nejnovější verze, ale i minimálně jedné verze předtím.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod P. K. » čtv srp 23, 2012 19:31:52

Zajímavost: když si nastavíte zobrazování linky/pořadí, je možné navíc zobrazit v zastávce časový odpočet do odjezdu a v taktovacím bodě čas odjezdu.
Po pitvě je každý generálem!
Uživatelský avatar
P. K.
Inventář fóra
 
Příspěvky: 185
Registrován: úte bře 07, 2006 18:28:40
Bydliště: dostatečně daleko

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_D » čtv srp 23, 2012 19:25:23

Mě vyloženě potěšily nové modely - např. Talent 2 od Bombardieru a motorové / elektrické GTW StLB od Stadlera :)
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » stř srp 22, 2012 21:16:02

Právě vyšla další podverze 3.86r3
:arrow: německy http://jbss.de/exe/b386r3de.exe
:arrow: anglicky http://jbss.de/exe/b386r3en.exe

Existuje více konfigurovatelných klávesových zkratek (sledování vlaku, ...)
mnoho vozidel pro osobní dopravu bylo dovybaveno otevíráním dveří (asi 5000)
maximální počet rychlostníků v síti 90 000 (40 000)
maximální počet zastávek v síti 60 000 (místo od 40 000)
maximální počet linek v síti 5 000 (místo 4 000)
při editaci vlaku se zobrazuje délka vlaku a počet vozidel
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_D » čtv kvě 03, 2012 19:10:08

Pravděpodobně jsem objevil jednu "vychytávku" BAHNu 3.86r2: před pár dny mi začala vyskakovat hláška, že se blíží konec zkušební lhůty. Odpoledne jsem BAHN měl zapnutý a bez problému. Před 10 minutami jsem chtěl otestovat jeden model a začalo to zajímavé: orámování BAHNu bylo červené a po cca 10 sekundách se automaticky vypnul. :shock: Pravěpodobně opatření proti užívání neregistrované verze.
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Fučida » čtv dub 19, 2012 20:08:50

Já to mám v plánu trochu větší (20 směrových kolejí i více, podle některých existujících ranžíů), ale bude to realizace na dlouhé lokte. Nicméně Tvoje odpověď mě přivedla právě na myšlenku, že to nebude řízeno linkami, ale signalizacemi pro každou kolej. Rychlosti už si nějak ošetřím,aby to vycházelo (holt budou někde odvěsy jezdit trochu rychleji, něž je zdrávo).
Stavím svoji polovirtuální síť už asi 12 let (od verze 3.59) a furt akorát něco předělávám, dopředu to jde pomalu. :)
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_D » čtv dub 19, 2012 13:21:09

Asi takto - ranžír, který jsem splácal dohromady, má celkem 9 kolejí pro vytvoření souprav (tj. 3 kolejové skupiny po 3 kolejích). Každá výhybka, která do těchto kolejí směřuje, je střídavá a všechny směry mají udanou hodnotu 1.
A co se týče délky rozpojování, to bych nastavil taky v možnostech rozpojováku. :wink:
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: Rozpojovací bod - editovací pole

Příspěvekod Fučida » čtv dub 19, 2012 08:27:07

T_D píše:
Fučida píše:Nezkoušel někdo, kolik se toho dá napsat do editovacího pole na rozpojovacím bodě? Chtěl bych udělat simulaci seřazovacího nádraží, ale obávám se, že to nebude stačit - na hrbu plánuju jeden rozpojovák a toho textu bude fakt hodně. Ale zmínku o maximální délce jsem nenašel ani v nápovědě.


No, já zkoušel ranžír s hrbem takto:
v hlavním okně rozpojováku zadat "Hlavní směr - rozpojení/obrácení", v možnostech rozpojováku "Rozpojit, je-li to možné", nové pořadí + nová linka pro přední část vlaku a rozpojovací délku 1. Žádný extra vypisování jsem neabsolvoval.

A šlapalo to. Pouze s kolejemi, kde si vytvořenou soupravu přebírala vlaková lok, to bylo horší. Ale to vyřešila závislost výhybky na návěstidle, které každá kolej obdržela.


Dík za dobrý nápad, takhle by to možná šlo líp. Původně jsem zamýšlel, aby každý odvěs dostal novou linku podle toho, na kterou kolej má jet (jedna kolej = jedna linka). Řízeno vše časově, 1 odvěs = půl minuty. Dokonce jsem si zrobil malou utilitku, do které bych to jednoduše zadával a která by jen vyplivla finální text pro ten rozpojovací bod.
Ale takto by to mohlo být jednodušší. Jediná věc, která se musí zajistit je, aby odvěs dojel na začátek určené koleje (a vypnul signalizaci), než přijede další na první výhybku a bude pro něj nastavena signalizace na určenou kolej.
S připojování vlakových lokomotiv problém nevidím.
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: Rozpojovací bod - editovací pole

Příspěvekod T_D » stř dub 18, 2012 21:04:22

Fučida píše:Nezkoušel někdo, kolik se toho dá napsat do editovacího pole na rozpojovacím bodě? Chtěl bych udělat simulaci seřazovacího nádraží, ale obávám se, že to nebude stačit - na hrbu plánuju jeden rozpojovák a toho textu bude fakt hodně. Ale zmínku o maximální délce jsem nenašel ani v nápovědě.


No, já zkoušel ranžír s hrbem takto:
v hlavním okně rozpojováku zadat "Hlavní směr - rozpojení/obrácení", v možnostech rozpojováku "Rozpojit, je-li to možné", nové pořadí + nová linka pro přední část vlaku a rozpojovací délku 1. Žádný extra vypisování jsem neabsolvoval.

A šlapalo to. Pouze s kolejemi, kde si vytvořenou soupravu přebírala vlaková lok, to bylo horší. Ale to vyřešila závislost výhybky na návěstidle, které každá kolej obdržela.
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Rozpojovací bod - editovací pole

Příspěvekod Fučida » stř dub 18, 2012 19:49:20

Nezkoušel někdo, kolik se toho dá napsat do editovacího pole na rozpojovacím bodě? Chtěl bych udělat simulaci seřazovacího nádraží, ale obávám se, že to nebude stačit - na hrbu plánuju jeden rozpojovák a toho textu bude fakt hodně. Ale zmínku o maximální délce jsem nenašel ani v nápovědě.
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » čtv bře 22, 2012 17:09:32

Fučida: Ano funguje, jen to chce více trpělivosti než dříve :) .
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Registrace

Příspěvekod Fučida » čtv bře 22, 2012 11:15:44

Funguje ještě registrace přes Martina Jandu? Před mesícem jsem posílal peníze a mail, před týdnem ještě dotaz, co se děje a zatím úplně bez reakce.
Fučida
Člen fóra
 
Příspěvky: 16
Registrován: úte črc 11, 2006 13:57:38

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_D » sob úno 25, 2012 18:56:46

Tak už vyšla verze B386r2 -> http://www.jbss.de/exe/b386r2acz.exe
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » pon úno 20, 2012 20:54:59

O chybách se na německém fóru diskutovalo již v den vydání. Proto některým z vás nefungoval odkaz, zatímco někteří to v pohodě stáhli.
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Bahník » pon úno 20, 2012 19:44:16

Čeština je už u JB, ale právě jsem dostal info, že objevil chyby v programu (ne v češtině) a že se je pokusí nejprve urychleně opravit, a tak CZ verze vyjde v již opravené verzi.
Takže možná to bude 386r2a :shock:
Bahník
Expert
 
Příspěvky: 34
Registrován: ned bře 04, 2007 19:27:16

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_D » ned úno 19, 2012 21:59:19

b1 píše:Snad bych dodal pár nových vozidel, například košické vario, reklamní 14T nebo nové autobusy...


... nebo zoom2 u ř. 671 SK-ZSSK, nově i jednotka ř. 861 SK-ZSSK z ŽOS Vrútky + zoom2 (čímž mi Herr Bochmann vypálil rybník - model mám rozpracovaný už nějakej pátek :D ) a vozy pro vlaky InterConnex (vozy NOB s reklamou).
"Volal mi ten, Pelta." - "Ti volal Pelta, jo? A co chtěl?" - "Nic." - "Nic, jo? Cos mu na to řek´ ?" - "No nic." - "Tos mu řek´ dobře."
Uživatelský avatar
T_D
Člen fóra
 
Příspěvky: 60
Registrován: pát lis 28, 2008 15:25:20

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » ned úno 19, 2012 21:08:51

Snad bych dodal pár nových vozidel, například košické vario, reklamní 14T nebo nové autobusy...
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » ned úno 19, 2012 19:37:53

Já sem tele :D , já vypisoval novinky z verze 3.58, jak to bylo hned nahoře. Takže se omlouvám za šíření klamných informací a tady jsou ty správné novinky :D :

Hot-Keys (klávesové zkratky):
Některé další jsou konfigurovatelné (výběr grafických prvků)
Pro každou akci existuje konfigurovatelné lze přiřadit 2 různé hot-klávesy
Kombinace s klávesou Shift jsou podporovány lépe, např. "#" = Shift 3 (anglicky rozložení klávesnice)
Při oddělování vlaku, který vlastní informační text se tento text zkopíruje do obou nových vlaků
Při vkládání / mazání tunelový ramp: automatické přidávání / mazání vhodných ramp funguje i pro uživatelem definované způsoby jízdy, pokud je to možné
V schematickém zobrazení: barvy popředí (linky) pro uživatelsky definovaným způsobem jsou konfigurovatelné
Pro více než 1500 vozidel vytvořen pohled s otevřenými dveřmi (ve výsledku více než 4500)
Zobrazení otevírání dveří vozidel lze vypnout
Integrovaný grafický editor: Vložení ze schránky bez průhlednéch pixelů (Merge funkce)

Takže, abych to shrnul: nic přelomového v nové verzi není.
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » ned úno 19, 2012 19:19:45

Zemi píše:Taky jsem tam nic nového oproti předchozí verzi nenašel a už vůbec ne to co jsem tu vypisoval :roll: .
Sakra :( To abych si taky nainstaloval novou verzi ještě dřív než vyjde CZ a podíval se na ní.
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » ned úno 19, 2012 19:16:47

Taky jsem tam nic nového oproti předchozí verzi nenašel a už vůbec ne to co jsem tu vypisoval :roll: .
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod rumcajs » ned úno 19, 2012 18:34:48

Zatím není odkaz ke stažení, ale podle toho co JB píše na stránkách, tak by to měly být tyto novinky:
Odkaz je na engliš a dojč
- Zvýšená paměť (doufám, že se to projeví i na editoru)
Nevšiml jsem si
- Spínací kontakty i v zatáčkách
Nenalezeno
- Nové možnosti spojování vlaků (na to sem zvědavý)
Kde a jak?
- Možnost změnit více dat na bodu změny parametru
Taky nenalezeno
- Některé drobnosti (např. kouř parních motorů)
Žádné sem se nevšim

http://jbss.de/exe/b386r2en.exe
Uživatelský avatar
rumcajs
Inventář fóra
 
Příspěvky: 178
Registrován: čtv říj 20, 2005 13:19:27
Bydliště: Prajzská :-)

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Zemi » ned úno 19, 2012 16:00:42

T_m píše:
b1 píše:Na webu jbss.de vydán BAHN 3.86r2

Co je nového?

Zatím není odkaz ke stažení, ale podle toho co JB píše na stránkách, tak by to měly být tyto novinky:
- Zvýšená paměť (doufám, že se to projeví i na editoru)
- Spínací kontakty i v zatáčkách
- Nové možnosti spojování vlaků (na to sem zvědavý)
- Možnost změnit více dat na bodu změny parametru
- Některé drobnosti (např. kouř parních motorů)
- VESA 800x600 a grafické režimy 1024x768

Možná jsem něco špatně pochopil, ale kdyžtak se opravím až bude k dispozici nový Bahn :wink: .
Uživatelský avatar
Zemi
Inventář fóra
 
Příspěvky: 549
Registrován: čtv lis 01, 2007 16:11:23
Bydliště: Praha

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod Dispecer » ned úno 19, 2012 14:05:29

b1 píše:Na webu jbss.de vydán BAHN 3.86r2

Kua, akurát včera som inštaloval 3.86r1... :D
Uživatelský avatar
Dispecer
Člen fóra
 
Příspěvky: 89
Registrován: pát pro 01, 2006 23:15:15
Bydliště: Košice (Slovakia)

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod T_m » ned úno 19, 2012 13:54:39

b1 píše:Na webu jbss.de vydán BAHN 3.86r2

Co je nového?
Uživatelský avatar
T_m
Site Admin
 
Příspěvky: 995
Registrován: úte zář 20, 2005 22:55:32
Bydliště: Plzeň

Re: BAHN 3.86

Příspěvekod b1 » ned úno 19, 2012 13:41:58

Na webu jbss.de vydán BAHN 3.86r2
Uživatelský avatar
b1
Inventář fóra
 
Příspěvky: 371
Registrován: stř kvě 31, 2006 09:46:37

Další

Zpět na BAHN

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron